Minneord av Birger Mistereggen og Noregs Tamburlaug:
Et samlet norsk slagverkmiljø føler stor sorg over Eirik Sundvors bortgang.
I tillegg til sitt betydelige virke som forsker og professor innen geofysikk og marin geologi ved Universitetet i Bergen, brukte Eirik Sundvor store deler av sitt liv til å forvalte en folkemusikktradisjon han fikk i arv etter sin bestefar, Johannes Sundvor (1871–1941): En omfattende innsamling og nedtegnelser av slåtter for tromme.
Takket være Eirik Sundvor er norske trommeslåtter i dag pensum ved samtlige høyere musikkutdanningsinstitusjoner i Norge og de er en etablert del av norsk folkemusikktradisjon, som også vekker internasjonal interesse. Trommeslåtter spilles i bryllup, sosiale sammenhenger, ved en mengde høytidelige anledninger og slåttetromme har de siste årene toppet resultatlistene på Landskappleiken i kategorien «eldre folkemusikkinstrumenter».
Eiriks innflytelse i det norske trommemiljøet og hans betydning for vår kjennskap til trommeslåttradisjonen er uvurderlig. Å oppleve Eirik forelese var rene eventyrstunder. Mange av oss – som også hadde private spilletimer med Eirik – møtte en ydmyk og positiv, kunnskapsrik og hjertevarm mesterspelemann.
Også knyttet til buekorpstradisjonen var Eirik Sundvor svært viktig. Både ved å dokumentere utøvertradisjonen, og i tillegg ved å sette denne tradisjonen inn i en musikkhistorisk kontekst som muliggjør videre forskning.
I 1979 viste NRK programmet «Den siste tambur», som portretterer Eirik Sundvor og i 2011 ble «Noregs Tamburlaug» stiftet, med Eirik som hedersmedlem. Lauget har som formål å fremme den norske trommeslåttradisjonen.
Notesamlingen av trommeslåtter etter bestefaren, Johannes, er nå donert til Nasjonalbiblioteket, noe vi takker Eirik og hans familie for. På denne måten er en svært unik kulturskatt ivaretatt for ettertiden på en særdeles god måte. I ydmyk takknemlighet og respekt lyser vi fred over Eirik Sundvors minne.
Foto: Rune Martinsen